19. yüzyılın başlarında, petrol tüm dünyada endüstrinin çehresini değiştirdi. Bu değişim gelişmiş makinelerin icadı sayesinde oldu. Makineler; at arabalarının aksine ucuz, kullanımı kolay ve her zaman çalışmaya hazırdılar. Tüm bunlar "petrol" ile gerçekleşti. Hazır bir yakıttı, düşük eforla çok fazla elde edilebiliyordu, zamandan ve paradan tasarruf ettirdi ve nihayetinde daha gelişmiş teknolojilerin yolunu açtı. Petrol devriminden iki yüzyıl sonra, petrolün yaptığı etkiyi yapabilecek bir kavram ortaya çıktı. Ancak bu kavram sıvı değil, bilgi şeklinde.
Veriler, mevcut sektörlerimizin çehresini değiştirdi. Hayatımızın hemen her yerinde bulunan verilerin alazleriyle pek çok şey başarılabilir! Örneğin, her DNA, yaklaşık 1.5GB dijital bilgi taşır. 1,5 Gbayt x 100 trilyon hücre = 150 trilyon Gbayt. Bu, 32 GB depolama alanına sahip 40 milyar iPad'e eşdeğerdir.
Yaklaşık on yıl önce, "Veri, yeni petroldür" ifadesini ilk kez duyduk. Clubcard'ı kuran Clive Humby tarafından bu tespit yapıldı. Ona göre veriler çıkarılıp analiz edildikten sonra (potansiyel olarak olağanüstü) değer yaratır. Öyleyse, bu verilerin nasıl bu olağanüstü değere sahip olduğunu görelim.
Birçok işletme, birden çok amaç için veri toplar. Bu, günlük operasyonları daha iyi anlamalarına, daha bilinçli iş kararları vermelerine ve müşterileri hakkında daha fazla bilgi edinmelerine yardımcı olur. Şirketler, tüketici davranışından tahmine dayalı analitiğe kadar her gün müşteri tabanlarında büyük hacimlerde nicel ve nitel verileri rutin olarak toplar, depolar ve analiz eder. İster kişisel bilgileri üçüncü bir tarafa satan ister hedefli reklamlar oluşturan işletmeler olsun, bazı işletmeler müşteri verileri etrafında bütün bir iş modeli geliştirmiştir. Peki bu şirketler tüm bu verileri toplamayı nasıl başarıyor?
Verilerin toplandığı en belirgin yerler web sitelerindeki ve sosyal medya sayfalarındaki tüketici faaliyetleridir, ancak iş yerlerinde daha ilginç yöntemler de vardır. Müşterilerin geçmişte satış ve destek ekipleriyle nasıl ilgilendiğini görmek için işletmeler genellikle müşteri hizmetleri geçmişlerini derinlemesine araştırır. Burada, neyin işe yarayıp neyin yaramadığına dair büyük ölçekte bir tüketicinin neyi sevdiği hakkında doğrudan bilgileri birleştirirler. Bu veriler daha sonra hiper kişiselleştirilmiş, ilgili reklamlarla kullanıcıların cihazlarını hedeflemek için kullanılır ve daha sonra bilgiler tıpkı petrolden enerji çekildiği gibi verilerden çıkarılır.
Çevre kirliliği konusunda petrolün oluşturduğu zararı biliyoruz. Bu zarardan korunmanın en iyi yolu daha temiz enerji kaynaklarını kullanmaktır. Buna güneş, rüzgar, hidro ve jeotermal enerji örnek verilebilir. Aynı şey büyük veri için de geçerli olmalıdır. Veri gizliliğini sağlamanın tek yolu cezalandırmalar olmamalı, temiz veri teknolojileri ve gizlilik korumalı iş modelleri geliştirilmelidir.
Geleceğin bu teknolojileri, yalnızca daha iyi veri güvenliği ve gizlilik koruması için değil, aynı zamanda bizi daha rekabetçi kılan "temiz veri" sektörünün ortaya çıkması için de temel oluşturacaktır. Birkaç milyon kişinin verilerini etkileyen bir sızıntı, kısa süre içinde büyük bir soruna neden olur. İhlaller çok yaygındır ve yüz milyonlarca hatta milyarlarca insanı etkiler. Yalnızca bu yüzyılın en büyük 15 ihlalinin ilk ikisinde, 3,5 milyar kişinin kişisel verileri çalındı. Bu listede, en küçük olay sadece 134 milyon kişiden alınan verileri içeriyordu.
Veriler, artık hükümetin kontrolü altına girdiği için bir ülkenin en büyük malı haline geldi. Bu nedenle, hükümetin vatandaşlara daha iyi hizmetler ve daha iyi istatistikler sunması için veriye dayalı bir toplum oluşturması gerekir. Böylece insanlar ve kuruluşlar hakkında daha iyi kararlar alabilirler. Veriye dayalı bir ekonomi, hükümetin dolandırıcılık ve borçla daha iyi mücadele etmesini, nüfus kayıt bilgilerini merkezileştirmesini, sorunlu ailelere destek sağlamasını ve yoksulluğu azaltmasını sağlayacaktır.
medium.com'dan yararlanılmıştır.