Kodsuz yazılım geliştirme platformları, veya yaygın adıyla kodsuz yazılım; geleneksel kodlamayı ve karmaşık dillerin yapısını bilmemenize rağmen yazılımlar üretebilmenizi sağlar. Yazılımcılar için, yazılım geliştirmeyi kolaylaştırma fikri onlarca yıllardır düşünülen ve üzerine çalışılan bir fikirdir.
1990'ların sonlarında Microsoft'un FrontPage programı ile, yine 1990'ların sonlarında Macromedia'nın Dreamweaver programı ile ve daha sonrasında WordPress, Blogger, Wix, SquareSpace gibi pek çok kodsuz web sitesi geliştirme platformları senelerdir yazılımcıların işini oldukça kolaylaştırmaktadır.
Kodsuz yazılım elbette web sitesi geliştirme platformları ile sınırlı kalmadı. Özellikle iş ortamlarında sürekli çeşitli yazılımların üretilmesi kültürü popülerleştikçe, diğer yazılım geliştirme kategorileri içinde kodsuz yazılım araçları üretildi.
Kodsuz yazılımın en verimli çalıştığı kategori, web sitesi geliştirme olmuştur ve olmaya devam edecektir. Web sitesi ihtiyacını karşılayacak yeterince geliştirici olmadığını biliyoruz. Bu sebeple "Nasıl herhangi bir kod yazmadan herkesin kendi başına kendi sitesini oluşturmasını sağlarız?" konusu uzun bir süre gündemde kalacaktır. Ancak, yazılım geliştirmenin diğer kategorileri için de aynı soru her zaman kodsuz yazılımın merkezinde yer almaktadır.
Sizlere kodsuz yazılım geliştirebileceğiniz alanlardan bahsedeceğiz. Hangi kodsuz yazılım aracını tercih edeceğinize karar vermeden önce bilmeniz gereken önemli önemli şeyler var. Tüm kodsuz yazılım geliştirme araçları aynı amaca hizmet etmemektedir. Nasıl bir yazılım geliştirmek istediğinizden emin olduktan sonra, projenizin verimli olması için doğru platformu seçmelisiniz. Örneğin karmaşık yazılımlar geliştirmek için, buna izin verebilecek, yazılımı daha iyi kontrol edebilmenizi sağlayan platformları tercih etmelisiniz. Yine de tercih etmeniz gereken platformdan emin değilseniz mail atarak bizlerden yardım isteyebilirsiniz.
Her ne kadar popülerlik konusunda kodsuz web geliştirmenin gerisinde kalsa da, kodsuz mobil uygulama geliştirme de son dönemlerde trend olmaya başlamıştır. Bunun altında yatan en büyük neden, uygulama mağazalarına eşsiz kodlarla yazılmış bir uygulama yükleme koşuludur.
Mobil uygulama geliştirme, diğer birçok geliştirme kategorisine göre geliştirilmesi daha kolay bir süreçtir. Aynı zamanda akıllı telefonlar da her yerde yaygınlaşmıştır. Böylece mobil uygulamalara daha çok talep oluşmuştur.
Özellikle iş ortamlarında da, çok cihazlı kullanıcı deneyimlerine ihtiyaç duyulmaya devam ediyor. Bu nedenle kodsuz mobil uygulama geliştirmenin önü oldukça açık.
Kodsuz veya düşük kodlu yazılımın yetersiz kaldığı kategorilerden biri. İş akışı yazılımı, iş süreçleri yönetimi yazılımı, hızlı uygulama geliştirme yazılımı gibi farklı isimlerle adlandırılan yazılım aplikasyonlarının geliştirilmesi oldukça zor ve komplikedir. Bu kategorilerde yüksek maliyetler harcanır. Fakat bütün herkesin, bu ihtiyaçları kendi başına ve yalnızca sürükle bırak yöntemiyle, kolayca karşılayabildiğini hayal edin. Bu hem tonlarca zaman kazandıracak hem de parayı korumanızı sağlayacaktır.
Bu kategorideki sürükle bırak araçlarının hala üzerinde daha fazla çalışılması gerekiyor.
Kodsuz yazılım dünyasında en çok etkilendiğim iş liderlerinden biri olan Zapier'in lideri Wade Foster, "De-Location" programı duyurusunu görmüş olabilirsiniz. Zapier, geliştirici olmayan bir kişinin birkaç düğme ile veri akışlarını birbirine bağlayabileceği ve bir kaç uygulamanın entegrasyonunu sağlayabileceği etkileyici bir hizmettir.
ProductHunt veya TechCrunch gibi uygulamalrı takip ediyorsanız, makine öğrenimi algoritmasi oluşturmak için sürükle ve bırak yöntemiyle çalışan platformlar hakkında birkaç ilginç yazı görmüş olabilirsiniz.
Bu, makine öğrenmesi için bile geleneksel kodlama yöntemini kullanmak zorunda olmadığınızı gösterir. Kodsuz yazılım ile makine öğrenimini hızlandırabilirsiniz.
Yapay zeka geliştirme hızlı bir şekilde popülerleşiyor ve yapay zeka geliştirme teknolojileri iyileşiyor. Herhangi bir kod yazmak zorunda kalmadan Amazon, Microsft, Google gibi şirketlerin harika hizmet sunan yapay zeka geliştirme araçları var. Dolayısıyla yapay zeka geliştirme alanında dahi kodsuz yazılımın yeri oldukça büyük ve önemli.
nocodedev.com'dan alıntılanmıştır.
Yazan: Kevin Lindquist
Çeviren: Efe Şener