Chatbotlar son zamanlarda, insanlar ve websiteleri arasındaki iletişimi kolaylaştırmak için kullanılan yeni araçlardır. Chatbotlar için bir nevi sanal asistanlar diyebiliriz. Öncesinde, bankacılık sektöründe kullanılan chatbotlar, insanlar ve bilgisayarlar arasındaki etkileşimi kolaylaştırdıkça çok daha fazla yaygınlaşmaya başladı. Yeni bir ürün lansmanından, iş başvurularını incelemeye, sipariş almaktan, ödeme almaya, Google Sheets gibi araçlarla iletişim kurup anlık bilgileri düzenlemeye, ve hatta webhook'lar ile uygulamalara ulaşıp veri alışverişini dahi Chatbot'lar ile gerçekleştirebiliyorsunuz.
Bir chatbot; WhatsApp, Facebook Messenger gibi mesajlaşma uygulamaları, web siteleri, mobil uygulamalar veya telefon aracılığıyla, ziyaretçi ya da kullanıcıları ile doğal dilde bir sohbet gerçekleştirebildiğiniz bir AI (yapayzeka) yazılımıdır.
Sohbetler önemlidir ve Chatbot, genellikle insanlar ve makineler arasındaki etkileşimin en ileri ve umut verici teknolojilerinden biri olarak tanımlanır. Google'ın Android işletim sistemlerine eklediği gibi "Hey Google" sanal asistanı ve Amazon Alexa da buna verebileceğimiz örneklerdendendir.
Bununla birlikte, teknolojik bir bakış açısıyla bakarsak bir chatbot yalnızca Doğal Dil İşleme (NLP) kullanan bir soru-cevaplama sisteminin doğal evrimini temsil eder.
Doğal dilde sorulara verilen yanıtları formüle etmek, çeşitli işletmelerin en son uygulamalarında kullanılan en tipik doğal dil işleme örneklerinden biridir. Yine de bu cümleleri şu şekilde algılamayın lütfen, bir chatbot satın alıyorsunuz, kullanıcı bir şeyler talep ediyor, chatbot otomatik olarak bunları çözüyor ve istedikleri yanıtları sunuyor.
Hayır! Perde arkasında yine konuyla ilgili gelebilecek muhtemel sorular düşünülüp verilebilecek cevaplar, bilgiler ya da veritabanından seçilmiş öğeler sunuluyor.
Bir chatbotun merkezinde iki farklı görev vardır.
Bir chatbot, kullanıcıdan gelen girdilere dayanarak bir cevap verir. Bu işlem basit görünebilir; fakat pratikte, işler oldukça karmaşıktır.
Kullanıcının isteğini analiz etmek: Bu chatbotun yaptığı ilk görevdir. Kullanıcının amacını tanımlama ve o amaçla ilgili sunabileceklerini analiz eder.Kullanıcının amacını belirleme ve kullanıcının isteğinde yer alan ilgili varlıkları belirleme yeteneği, bir chatbotun özünde, ilk şart ve en uygun adımdır. Kullanıcının isteğini doğru anlayamıyorsanız, doğru cevabı da veremezsiniz. (Gerçi bunun için chatbot olmasına gerek yok, günlük hayatta bu böyledir. Muhatabınızın isteklerini anlayamazsanız doğru yanıt veremezsiniz.)
Yanıt verme : Kullanıcının isteği tanımlandıktan sonra, chatbot, kullanıcının isteği için en uygun yanıtı sağlamalıdır.
• Önceden tanımlanmış metinler ,
• Farklı cevaplar içeren veri tabanından alınan bir metin ,
• Kullanıcının sağladığı içeriğe göre bilgi
• Bir veya daha fazla backend uygulamasıyla etkileşime girerek sohbetin gerçekleştirdiği eylemin sonucu (Örn: API'lar aracılığıyla chatbotunuz sizin için ödeme alabilir)
• Kullanıcının isteğini doğru şekilde anlamak için bir girdi
Başarılı olmak için, bir chatbot bu iki görevi de etkin bir şekilde yerine getirebilmelidir. İnsan desteği burada kilit bir rol oynar: Yaklaşım ve platform ne olursa olsun, insan müdahalesi, chatbot sistemini yapılandırmak, eğitmek ve optimize etmek için çok önemlidir.
Chatbot'ların kullanımının yaygınlaşmasıyla fikirler de havada uçuşmaya başladı. Özellikle start-up'lar başlangıç maliyetlerini düşük tutmak ve ziyaretçilerin verilerini kolayca toplamak için konuşkan web sitelerini kullanmaya başladılar.
Conversational Web Page olarak adlandırılan bu siteler, ziyaret ettiğinizde, sizinle hemen iletişime geçen chatbot'larla güçlendirilmektedir.
Potansiyel müşterilerin e-postalarını toplamak için en çok tercih edilen yöntemlerden biri haline gelmiştir ve tek sayfalık bir web sitesiyle potansiyel müşteriyi etkilemeyi daha kolay hale getirmişlerdir.
gibi sayısız olasılıkta kullanılmaktadır.